Oorlogswaan

logo

galerie



foto uit de serie oorlogswaan
Oorlogswaan (Delusion of war) is een beeldverhaal (39 zwart/wit foto’s als dia-serie met geluid) door Emily Kocken (New York, 1963).


Start beeldverhaal
(duur 5 minuten)

Ergens in 2000: in de Amsterdamse Hoofddorppleinbuurt sluimert oorlog, volgens de dertienjarige Hansl. De dingen zien er dreigend uit, en mensen in zijn omgeving gedragen zich vreemd. Een witte hond wacht onder een viaduct op de aanval, een busje staat met knipperende remlichten op de rand van de stoep. Zijn moeder Hannah komt steeds later thuis van haar werk. De melkleverancier bij de supermarkt gaat vrijwillig in dienst, zijn buurmeisje begint de oude soldatenjas van haar grootvader te dragen. Hansls wereld verandert steeds meer in een nachtmerrie waarin iedere schaduw het gelijk van zijn angstige verbeelding bewijst.

De serie Oorlogswaan maakte beeldend kunstenaar en schrijver Emily Kocken tijdens Spertijd, een visuele installatie op locatie project met fotografie en bewegend beeld waaraan buurtbewoners deelnamen.

Emily Kocken: ‘De nieuwe angst die heerst sinds de dood van Van Gogh, 9/11 bedreigt de eigen identiteit van mensen. In Nederland lijden we aan onze eigen oorlog: verschillende bevolkingsgroepen staan wantrouwend tegenover elkaar. Bovendien zijn we als burger medeverantwoordelijk voor de betrokkenheid van onze regering bij de oorlogen van andere landen. Soms lijkt er niet meer te zijn dan het willen van vrede. Erkennen dat je als burger weinig meer kan doen dan proberen de vreemde in je eigen buurt vol vertrouwen in de ogen te kijken. Dat is al een enorme uitdaging aan het overwinnen van je eigen angsten. De keus voor vrede op kleine schaal is al heel moeilijk waar te maken in het dagelijkse leven.’

Het geluid onder de beelden is een soundscape ‘Woensdagmiddag’. Carst van der Molen (1969) combineerde een persoonlijke herinnering aan de maandelijkse sirene tijdens de Koude Oorlog met de nieuwe sirene die regelmatig op de verkeerde momenten afgaat: een fenomeen dat sinds de herinvoering van de maandelijkse sirene regelmatig de kranten haalde. Deze sirene vermengde hij met geluiden van een oude radio, krakend beschuit, een Duitse computerstem die zich afvraagt waar de sirene staat, en voetstappen versterkt tot een salvo pistoolschoten.

Oorlogswaan is ook te zien op de online versie van het Nederlands Film Festival 2007: www.noff.nl

Emily Kocken (New York, 1963) maakt fotografie/teken/taal installaties en schrijft korte verhalen. Meer informatie: www.emilykocken.nl of www.stichtingzero.nl

Wie vragen heeft over het werk of een workshop schrijven met beeld wil volgen, kan contact met haar opnemen via het reactieformulier of door 06–36.135.774 te bellen.

hoofdmenu    inhoud    info museum    uw reactie