Ons museum in Gouda
Gebouw van het Verzetsmuseum

Het het Museum voor Vrede en Geweldloosheid is ondergebracht in de serre van het Verzetsmuseum Zuid-Holland. Twee musea onder ťťn dak dus. Daar is steeds onze vaste expositie te zien en bovendien een tentoonstelling die per halfjaar wisselt.

Adres
Ons museum is gelegen in de binnenstad van Gouda op loopafstand van het station.
Het adres is: Turfmarkt 30, 2801 HA Gouda. Op Google Maps.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag 10 tot 17 uur, zaterdag 12 tot 17 uur.
Op zondag, maandag en feestdagen gesloten.
De middag van 15 november is het vredesmuseum wegens een vergadering gesloten.

Toegangsprijzen
Voor het Verzetsmuseum en het Vredesmuseum tezamen:

Volwassenen € 4,-
Kinderen tot 13 jaar gratis
Kinderen tot 18 jaar, CJP, 65+ € 3,-
Buitenlanders € 2,-
Groepstarief vanaf 20 personen € 3,-
Rondleiding vanaf € 50,-
Museumkaart gratis

Vaste expositie
Te zien is o.a. een tijdlijn, die de geschiedenis van de vredesbeweging belicht met foto's en objecten uit onze eigen collectie. Verder is er een interactief gedeelte met dilemma's, verhalen van vredesactivisten, een zoekspel naar verborgen vredessymbolen en meer verrassende zaken.

Talen naar Vrede
Tentoonstelling van een twintigtal cartoons gebaseerd op spreekwoorden die met vrede te maken hebben. De cartoons zijn van Len Munnik en Lex Dirkse.
Te zien van 11 juli t/m 30 december.
Tijdens de Vredesweek (16-24 sept) zal deze tentoonstelling onderbroken worden door de onderstaande tentoonstelling.

De kracht van verbeelding
In de Vredesweek organiserem we een speciale gelegenheidstentoonstelling. Deze tentoonstelling bestaat uit werk van kunstenaars die zich door het thema van de Vredesweek "De kracht van verbeelding" hebben laten inspireren.
Het eerste gedeelte van de tentoonstelling bestaat uit twee foto's met duiven, encaustic art, gedichten, schilderijen en ander werk van de lokale kunstenaars Rob Haster, Gonnie Rond, Irma Smit, Nicole Jansen en Marrianne Waalwijk. Laatsgenoemde bracht de kunstwerken bijeen.
Het tweede gedeelte van de tentoonstelling gaat in op de combinatie kunstenaar - vredesactivist. Hier is te zien: een reproductie van Picasso; communist en pacifist, een affiche van Frank Masereel; bij zijn werk staan sociale wantoestanden centraal en hij heeft een anti-oorlogsalbum uitgegeven, een gedicht van Clara de Jong; feministe en geŽngageerd kunstenaar en een schilderij van Piet van Middelaar; theoloog en geestelijk verzorger.
Te zien van 16 t/m 24 september.

Opening
Lees hier een verslag van de officiŽle opening van ons museum op 27 september 2014.