collectie

affiche 14

The Silent Majority

1968 - 1974

 

Dit affiche is gemaakt ten tijde van de Vietnamoorlog (1957-1975), als reactie op de uitspraken van de Amerikaanse president Nixon (1969-1974).

Boven een veld vol witte grafstenen staat de tekst "The silent Majority". De tekst verwijst naar een uitspraak van de Amerikaanse president Nixon.

meer info

 

Tijdens de de verkiezingscampagne van 1968 beloofde de kanidaat Richard Nixon bij zijn aanstelling een einde te maken aan de Vietnamoorlog.
Na zijn aanstelling verbrak hij deze belofte, dit veroorzaakte onvrede bij het Amerikaanse volk. De oorlog was volgens Nixon van belang om de wereldvrede te bewaren en het hoofd tegen het communisme te bieden.
Als een reactie op de demonstraties probeerde Nixons de publieke opinie te polariseren. Nixon beargumenteerde zijn beleid met de stelling dat hij gesteund werd door de 'zwijgende meerderheid'; "Silent majority". Tegenover de activisten die volgens hem de sprekende/luide minderheid vormde; "Vocal minority". De vredesactivisten werden zo weg gezet als een kleine groep radicalen.
De vredesactivisten gebruiken de tekst 'The Silent Majority' om direct naar de stellingen van president Nixon te verwijzen en vervolgens daar het beeld van de oorlogsslachtoffers aan te koppelen.
Het beeld met de grafstenen verwijst naar een herdenkingsmonument uit een eerdere wereldoorlog. De namen op de grafstenen zijn vervangen door nummers, om zo het homogeniseerde effect van Nixons uitspraak uit te drukken. The Silent Majority zou een grijze identiteitloze massa zijn, die door het gebrek aan identiteit makkelijk door de politiek misbruikt kan worden.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.