collectie

affiche 179

Knoop America aan Siberie

1983

 

Langwerpig affiche in zwart-wit met een afbeelding van een raket met een strik eromheen. Met daarop de tekst "Knoop op 20/08 America aan Siberie in de Peel". Het affiche begeleid een actie om de plaatsing van raketten op de vliegbasis in de Peel tegen te houden. Georganiseerd door het Vredesburo De Peel.

meer info

 

De vliegbasis in Limburg wordt aan de éne zijde begrensd door het dorpje America en aan de andere zijde door de streek Siberie. Van de basis loopt de Vredesweg naar het dorp Vredepeel. Genoeg symboliek omhanden voor een ludieke actie voor het verbinden van Oost en West.

Er werden 25.000 deelnemers verwacht. De actie zou laten zien dat men liever bloemen dan raketten in De Peel wil zien.

 

Ongeveer duizend deelnemers vertrekken uit America en Siberie beide zijde rollen een lint af en ontmoeten elkaar halverwege op de vliegbasis, alwaar het lint geknoopt werd. Naast de manifestatie werden er telegrams verstuurd naar de ambassadeurs van beide grootmachten met een oproep tot verzoening.

 

Volgens een artikel in de krant was dit de laatste actie rondom de basis De Peel en werd ook de nabijgelegen camping met actievoerders na de actie ontruimd. Er zouden echter nog meer acties volgen.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.