collectie

affiche 21

Star Peace

1987

 

Dit affiche is afkomstig uit het jaar 1987 en werd door de Wereldvredesraad gepubliceerd. Op het affiche staat een regenboog met sterren die een vredesduif uitbeelden. Hoe eenvoudig ook de symboliek is hier veelzijdig. Sterren verwijzen in de Bijbelverhalen naar machthebbers; afhankelijk van hun positie kunnen sterren een boodschap overdragen; sterren symboliseren ook de hoop en het licht. Kortom, de hier uitgedrukte boodschap is er één van hoop op vrede.

meer info

 

In 1987 werd het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag getekend. Het INF-verdrag was een overeenkomst tussen de twee wereldmachten van de Koude Oorlog, de VS en de Sovjet-Unie. Daarin werd afgesproken dat beide landen kruisraketten met een bereik van tussen de 500 tot 5.500 kilometer zouden vernietigen. Of dit affiche voor deze gelegenheid werd gemaakt is niet bekend. Echter is het vrij waarschijnlijk dat de symboliek op dit affiche een verwijzing is naar deze succesvolle overeenkomst voor de vrede.


De Wereldvredesraad (World Peace Council, WPC) is een internationale vredesorganisatie en tevens onderdeel van de VN. De raad is opgericht in 1949 als vervanging van het Wereldvredescongres, met als doel de kernwapen ontmanteling en de bevordering van de vreedzame co-existentie. In 1990 werd de organisatie sterk kleiner, onderandere door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.