collectie

affiche 290

Belofte maakt schuld

1983

 

Zwart-wit affiche met twee foto's, boven een foto van mannen in legeruniform met daar doorheen een rood kruis, onder een foto met een doodgeschoten man midden op straat met een grote bloedvlek. Op het affiche de tekst "Belofte maakt schuld. Steun de vrijheidsstrijd. Nederland El Salvador". Het affiche is uitgegeven door het El Salvador Komitee Nederland.

meer info

 

Naast het affiche werd er, met dezelfde titel 'belofte maakt schuld', ook een rapport door het komitee aan de regering aangeboden. Dit rapport werd uitgegeven ter gelegenheid van de eenjarige herdenking van de moord op vier Nederlandse journalisten in El Salvador. En behandelde het beleid van de Nederlandse regering.


In 1979 brak er in El Salvador een burgeroorlog uit tussen de junta en marxistische rebellen. Een groep jonge officieren wierp het regime omver met steun van de Verenigde Staten. Er kwam een regeringsjunta. In 1980 stapte de regering echter wegens scheve machtsverhoudingen op. Een bloedige strijd brak uit. De Amerikanen, en de angst voor het communisme, speelde hierbij een belangrijke rol. Er vielen in totaal 75.000 slachtoffers. Pas in 1992 werd de vrede getekend.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.