collectie

affiche 293

Landelijke Manifestatie tegen Kernenergie

1984

 

Wit affiche met rode en gele bedrukking met afbeelding van een tot leven gekomen kernenergie-logo met klompen, hooivork en stro. Met daarboven de tekst "Landelijke Manifestatie tegen Kernenergie". Het affiche is uitgegeven door de Werkgroep kernenergie N.O.P. en het Landelijke platform tegen kernenergie.

meer info

 

In de jaren 70 komt het protest tegen de winning van kernenergie langzaam op, nadat de eerste negatieve berichten in de jaren 60 Nederland vanuit Amerika bereikte. Na de eerste demonstraties rondom de bouw van de Kalkar centrale in 1973 (vanwege de heffingstoeslag zat hier een groot financiële component aan) komen de demonstraties pas goed opgang in 1978 en 1980.


De demonstratie in de Noordoostpolder in 1984 was een succesvolle met een opkomst rond 7.000 mensen. Met name omdat er concrete kabinetsplannen lagen voor de bouw van nieuwe kerncentrales, Emmeloord is aangewezen als een mogelijke vestigingsplaats voor een centrale.


In 1986 gaf de ramp in Tsjernobyl aanleiding tot grote acties. In de jaren 90 en 00 verbrede het energie en klimaat verzet, minder specifiek gericht op kernenergie meer breed gericht op de mogelijkheden van alternatieven om stroom op te wekken.


De actie is één van de eerste acties van het Platform tegen Kernenergie, men rekende op een hogere opkomst waardoor de actie met een schuld werd afgesloten.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.