collectie

affiche 307

Martin Niemöller

1984

 

Duits affiche met een portret foto in zwart en wit van Martin Niemöller. Daar overheen de tekst "Martin Niemöller 1892-1984. Wer den Frieden will, muβ mit dem Gegner gemeinsam leben wollen. Wir müssen Vertrauen wagen. Darum Schluβ mit dem Rüsten. Martin Niemöller" (vertaling: Wie vrede wil moet samenleven met haar vijanden. We moeten vertrouwen riskeren. Daarom moet de wapenwedloop eindigen). Het affiche is kort na het overleiden van Martin Niemöller uitgegeven door het Komitee für Frieden, Abrüstung und Zusammenarbeit. Het ontwerp is van Achim Maske.

meer info

 

Martin Niemöller was predikant tijdens de Tweede Wereldoorlog. Afhankelijk kon hij zich wel vinden in de standpunten van Hitler en de NSDAP, hij veranderde van gedachten door de onverdraagzaamheid ten opzichte van andere volkeren van de Naties. Hij verzette zich op verschillende manieren tegen de Duitsers met onder andere een predikantenverbond, en scherpe preken. Uiteindelijk werd hij overgebracht naar een concentratiekamp waar hij zijn beroemde gedicht schreef "Toen de nazi's de communisten arresteerden heb ik gezwegen; ik was immers geen communist. Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat. Toen ze de syndicalisten kwamen halen heb ik gezwegen; ik was immers geen syndicalist. Toen ze de Joden opsloten heb ik gezwegen; ik was immers geen Jood. Toen ze de katholieken arresteerden heb ik gezwegen; ik was immers geen katholiek. Toen ze mij kwamen halen ...was er niemand meer die nog kon protesteren." Hier zijn later verschillende versies van geproduceerd, onder andere van uit de vredesbewegingen.
Na de Tweede Wereldoorlog was Martin Niemöller een kritisch burger, hij was tegen de opdeling Duitsland, de Vietnamoorlog en de wapenwedloop. Hij sloot zich aan bij diverse pacifistische organisaties en was aanwezig bij meerdere vredesdemonstraties. In 1966 kreeg hij de Lenin Prijs voor de Vrede.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.