collectie

affiche 31

Second Special Session on Disarmament

1982

 

Dit Affiche is gepubliceerd door de International Union of Students (IUS), welke opgericht werd in Praag in 1946. Het affiche verwijst naar een driedelig VN initiatief tot ontwapening. De IUS is een overkoepelende studenten organisatie die als NGO is aangesloten bij de UNESCO.

meer info

 

Dit affiche slaat op de tweede van drie Bijzondere Sessies georganiseerd door de VN Algemene Vergadering welke gericht waren op ontwapening door de aangesloten landen.
Dit project van de VN is sinds 1978 gaande. De tweede sessie werd in 1982 gehouden, er heerste een klimaat van crisis vanwege de SALT II onderhandelingen. Deze sessie leidde tot een aantal internationale afspraken m.b.t. defensie-uitgaven. De gegevens over vermindering van defensie-uitgaven zouden ook beschikbaar komen voor analyse en controle. Dit werd in het bijzonder verwacht van landen met nucleaire wapens. Om zo de 'sociale' controle te vergroten.

Op het moment (2007) bestaat er een werkgroep van de VN die het oorspronkelijke ontwapeningsinitiatief voortzet, door strategieŽn voor de toekomst te onderzoeken.
Het affiche toont een boom (natuur) met het symbool van de VN die de een bom (oorlog) verzwelgt. Zo toont zij de groeiende, ontwapende kracht van de VN.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.