collectie

affiche 312

El referendum lo vamos a ganar fuera otan y bases

1984 - 1987

 

Spaans affiche met een grote (troetel)beer die zijn hand in een V vorm ophoud (een bekend vredessymbool), onder zijn voeten een kapotte kernraket, de beer leunt tegen een appelboom, in de achtergrond een regenboog en een rune van een kerncentrale. De tekst op het affiche: "4a marcha a torrejon. El referendum lo vamos a ganar fuera otan y bases, ya: Contra los gastos militares. Disolucion bloques militares, desarme unilateral. Desnuclearizacion del estado espanol, mili no. Solidaridad con la lucha anti-imperialista. Europa desnuclearizada y sin misiles".(vertaling: 4e mars in Torrejon. Het referendum zullen we winnen en de NAVO-bases worden gesloten, stem: Tegen de militaire uitgaven. Ontbinding militaire blokken, eenzijdige ontwapening. Atoomvrije Spaanse staat. Solidariteit met de anti-imperialistische strijd. Denucleariserend Europa zonder raketten).
Uitgegeven door de Comision anti-otan (Anti-NAVO-commissie).

meer info

 

Torrejon is een militaire basis in het midden van spanje.
In 1983 werd de militaire basis Torrejon gemoderniseerd en gedeeltelijke gebruikt door het Amerikaanse leger. In 1986 bij een referendum over het lidmaatschap van de NAVO, werd een reductie van de aanwezigheid van het Amerikaanse leger in Spanje bedongen. Naar 1992 werd het Amerikaanse aandeel op de legerbasis afgebouwd.
Bij eerdere protesten bij de vliegbasis Torrejon namen 20.000 protestanten deel.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.