collectie

affiche 33

Stop die Wapenwaanzin!

1982

 

Dit affiche werd in 1982 uitgegeven door Vrede vzw in Gent. Het is een aanklacht tegen de vernietigingskracht van nucleaire wapens. Het affiche is ontworpen door James Geier en Sharyl Green.

meer info

 

De vredesorganisatie stam uit 1948 en werd opgericht onder de naam Belgische Unie voor de Verdediging van de Vrede (BUVV) door het verzet tegen nazi-Duitsland. Oorspronkelijk was de organisatie gericht op atoomontwapening, dekolonisatie en vreedzaam samenleven. De BUVV veranderde in 1972 Vrede vzw. Hierna volgt een verbreding van het beleid, ecologie wordt ook belangrijk evenals vredeseconomie en duurzame ontwikkeling. De organisatie werkt samen met internationale organisaties o.a. in Palestina en Koerdistan.
De tekst in het affiche is afkomstig uit het tijdschrift van de Quakers Friends Journal , november 1982.


'Wist je dat...
... het punt in het midden van dit vierkant de totale vernietigingskracht voorstelt van de wapens die tijdens Wereldoorlog II werden ingezet. De rest van de punten in het vierkant vormt het huidig nucleair wapenarsenaal van Oost en West. De drie punten bovenaan links (de slagkracht van de kernwapens op 1 poseidon-onderzeeŽr) volstaan om meer dan 200 van de grootste steden in de Sovjetunie te vernietigen. De kernwapens op ťťn van de nieuwe Trident-onderzeeŽrs (de acht punten onderaan links) kunnen elke grote stad van het noordelijk halfrond met de grond gelijk maken. En de wapens van de Sovjetunie zijn niet minder verschrikkelijk.
Stop die wapenwaanzin!Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.