collectie

affiche 340

10e internationale geweldloze mars tegen het militarisme

1985

 

Groen affiche met een gesplitste afbeelding, rechts een strompelend militair midden in de nacht door een woestijn een kraai land om zijn bepakking, links een zonovergoten landschap met veel groen, een meeuw zweeft door het beeld. Onder de afbeelding de tekst "10e internationale geweldloze mars tegen het militarisme" in het Deens en Nederlands.
Het affiche is uitgegeven door International Peacecamp, Vredeswinkel Utrecht en Internationale van Oorlogtegenstanders (IOT).

meer info

 

De internationale geweldloze mars was eigenlijk geen mars maar een kampement. De 'marsen' werden regelmatig gehouden en elke keer ergens anders georganiseerd. Ze staan in het teken van anti-militarisme. De organisatie koos in 1985 voor Denemarken omdat deze steeds meer als een volwaardig NAVO-lid fungeerde, tevens was er een verdrag gesloten met Amerika waarbij in geval van oorlog Denemarken zou dienen als landingsbasis.
Vooraf vond er een voorbereidingsweekend plaats in Appelscha waar de deelnemers elkaar beter leerde kennen en acties uitgedacht kunnen worden ook kon je je bijscholen bv in geweldloze actie.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.