collectie

affiche 36

Managua City of the Peace

1983

 

Dit affiche is gepubliceerd door Wereldvredesraad ter gelegenheid van de vergadering van de Contadora-groep (in Managua, Nicaragua). De Contadora-groep bemiddelde in het conflict in Centraal-Amerika.

meer info

 

De Contadora-groep was een initiatief van Colombia, Mexico, Panama en Venezuela om gezamenlijk het hoofd te bieden aan het toenemend militaire conflict in El Salvador, Nicaragua en Guatemala. Dit conflict zette de politieke stabiliteit in Centraal-Amerika onder druk. De landen uit de Contadora-groep hadden als taak om te bemiddelen. Dit initiatief had ook als doel de rol en interventie van Amerika in de burgeroorlogen te verminderen. Het initiatief van de Contadora landen mondde uit in de 'Contadora Akte voor Vrede en Samenwerking in Midden-Amerika'. Hiermee werden een aantal commissies voor democratisering, economische ontwikkeling, vrede en veiligheid opgericht. Hoewel andere landen zoals ArgentiniŽ, BraziliŽ, Peru en Uruguay hun steun aan de groep bekend maakten, werd het initiatief door Amerika niet gesteund. Dat land achtte de akte in strijd met haar eigen belangen. Amerika blokkeerde de steun van de VN en het Internationaal Gerechtshof aan dit initiatief.
Ter gelegenheid van het bezoek van de Contadora-groep aan Managua, Nicaragua werd een concert voor de vrede georganiseerd. Daarvan is een film gemaakt.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.