collectie

affiche 407

Bomspotting

2002

 

Grijs affiche afkomstig uit BelgiŽ met een afbeelding van wegrennende demonstranten. Met de tekst "Bomspotting. Van Bomspotting Naar Bomstopping. Kernwapens de wereld uit".
Het affiche is uitgegeven voor een actie bij Kleine Brogel in 2002 door het Forum voor Vredesactie (nu: Vredesactie) en Voor Moeder Aarde (BelgiŽ).

meer info

 

In de buurt van Kleine Brogel is een luchtmachtbasis waar Amerikaanse kernbommen opgeslagen liggen. De campagne bomspotting begon in 1999, na de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof Den Haag in 1996 (het dreigen met kernwapens is onwettig), en werd vier keer jaarlijks gehouden. 2002 was de laatste actie. De acties waren zogenaamde Burger inspecties, waarbij de actievoerders de basis betreden om op zoek te gaan naar de aanwezige kernbommen om deze illegaal te verklaren.

In 2002 betraden 2000 actievoerders de basis bij Kleine Brogel, hieronder ook meerdere politici. De slogan van de actie was "Breng kernwapens voor de rechter!". Er was veel politie op de been (zo'n 2000), maar desondanks bleef de sfeer onder de actievoerders zeer gemoedelijk. Er werden meer dan 1100 actievoerders opgepakt.
Mede door deze acties eiste BelgiŽ in 2005 dat de Amerikanen de kernwapens op Belgisch grondgebied terugtrokken.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.