collectie

affiche 444

Oorlog? Stop NAVO oefening Reforger

1987

 

Affiche in zwart/rood en wit, met daarop een uitlijn van de kaart van Nederland, gevuld met het woord REFORGER. Vanuit de Noordzee komen grote zwarte pijlen Nederland binnen, deze wijzen naar een rood West-Duitsland. Op het affiche de tekst "Oorlog? REFORGER. Stop! NAVO-oefening reforger".
Het affiche is uitgegeven door AMOK. Voor de acties tegen de reforger oefening in 1987. Hieraan hebben diverse vredesorganisaties meegewerkt, ook is er een speciale groep opgericht; Reforger-express.

meer info

 

Reforger (return of forces to Germany) is een jaarlijkse NAVO oefening, waarbij de NAVO het snel uitrollen van troepen naar West-Duitsland oefent, met name voor het geval er binnen het Warschau-pact een conflict ontstaat. De oefening werden gehouden van 1967 tot 1993.

 

In 1987 vervulde Nederland de rol van gastland, er landde 13.000 militairen op schiphol die vervolgens door het land gestationeerd werden. Nederland leverde ook militairen ter ondersteuning.
Vanuit de vredesbeweging werden diverse acties in augustus in het hele land georganiseerd. Naast manifestaties waren er ook fietsdemonstraties, acties tegen de Nederlandse Spoorwegen (voor hun ondersteunende rol), een internationaal vredeskamp bij Brunssum en een affiches plak-actie.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.