collectie

affiche 446

Hangen laten, vrijuit praten

1980

 

Affiche in rood, geel en groen met daarop een cartooneske afbeelding van een soldaat die met een hamer een affiche ophangt. Op het affiche de tekst "Hangen laten, vrijuit praten".
Het affiche is uitgegeven door Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) in 1980. In het voorgaande jaar had de VVDM een boete ontvangen voor het plakken van 'gezag ondermijnende affiches', met het affiche uit 1980 vroeg men om een bijdrage van 1 euro om deze boete te kunnen betalen.
De tekening is ondertekend met de naam Hatschi.

meer info

 

In 1966 werd de Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) opgericht en in 1970 de Bond Voor Dienstplichtigen (BVD), hun doel was de verbetering van de rechtspositie van de soldaat. Zij hielden diverse acties met affiches, deze werden door het militaire gezag als ondermijnend beschouwd. Soms volgende een plak- of hangverbod.
Verboden affiches waren: De affiches die dit lot ondergingen waren: Lamaarlullen (BVD, 1971), Stomp niet af. Stomp terug!! (BVD, 1972), Soldatenkamers vrij (VVDM, 1977).
In 1980 gebruikt VVDM deze 'verboden' affiches op het affiche 'laten hangen!!', een aanklacht tegen de heersende censuur. De perikelen rondom dit affiche leidde tot een proces, waarin de afficheplakkers van VVDM in januari 1980 een boete van fl 500,- opgelegd kregen door het Hoog Militair Gerechtshof.
Hierop volgde het affiche 'Laten hangen, Vrijuit praten' waarbij opgeroepen werd tot een donatie van fl 1,- om zo de boete te kunnen opbrengen.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.