collectie

affiche 57

Actieblad 'Van Zwaarden tot Ploegscharen'

1970 - 1996

 

Dit Affiche is tevens de voorkant van een van de nummers van het blad van de actiegroep 'Van Zwaarden tot Ploegscharen'. Zowel de actiegroep als het blad werden in 1970 opgericht door de onderwijzer Dik Prins. Het was een in eenvoudige taal geschreven blad van 4 pagina's dat bij evenementen en op straat werd verkocht.

 

De afbeelding op het affiche is het beeld van de 'Omsmeder'. Dit beeld staat voor het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Het is aan de VN geschonken door de Sovjet-Unie. Het beeldt het omsmeden van zwaarden naar ploegscharen uit, dit refereert aan een uitspraak in de bijbel: Jesaja 2:4.

meer info

 

Dit beeld werd ook ten tijden van de DDR, begin jaren tachtig, gebruikt door Schwerter zu Plugscharen, een kleine vredesgroep die onvrede uitte ten opzichte van de opstelling van de staat inzake vredesbeleid in Duitsland. De groep, die een eigen vredesbeleid opstelt, eigent zich het logo toe door dit op hun jas te naaien. Al snel wordt het gebruik van dit symbool verboden en de politie arresteert iedereen die met dit logo rondloopt. In de DDR werd de figuur van de Omsmeder het symbool van de kerkelijke vredesbeweging.

 

In de jaren tachtig bereikte het blad 'Van Zwaarden naar Ploegenscharen' een oplage van 6000. In 1993 werd dit blad opgenomen in het blad 't Kan Anders, waarin naast de gelijknamige organisatie ook al het Humanistisch Vredesberaad deel nam. Later fuseerde de actiegroep met de vereniging 't Kan Anders tot wat nu Vredesbeweging Pais is. Pais is een bijna vergeten synoniem van 'vrede' in het Nederlands. In 2012 ging het blad 't Kan Anders op in het VredesMagazine, dat uitgegeven wordt door 6 vredesorganisaties.

 

Op het affiche staat een citaat dat voortborduurt op een uitspraak van Albert Einstein: 'The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing'.Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.