collectie

foto 8161

Alternatieve Veterenanendag op het Plein

2007

 

Tijdens de Veteranendag op 29 juni organiseerden diverse samenwerkende vredesorganisaties - HVP, Humanistisch Vredesberaad, Platform voor Vredesducatie, AMOK, Platform tegen de Nieuwe Oorlog, met subsidie van XminY en de Vrije Bond - een openlijke alternatieve protestactie.

Terwijl op het Malieveld een groots feest werd georganiseerd, werd in verschillende stands en tenten op het Plein het publiek duidelijk gemaakt dat veteranen niet dienden te worden ingezet om oorlog te verheerlijken. Er werd geprotesteerd tegen de misleiding van militaire werving en de nadruk werd gelegd op geweldloze alternatieven door burgervredesteams.

Ook sprak een IndonesiŽ-veteraan zich tegen de oorlog uit en was er ee lezing van Henk van der Keur over de gevolgen van verarmd uranium. In de pauzes was er voordracht van de stadsdichter Harry Zevenbergen.

De alternatieve actie trok slechts honderd belangstellenden, als gevolg van de aanhoudend stromende regenCopyright: Boyd Noorda/Vredesmuseum, vrij te gebruiken met beperkingen. Meer info