affiche 35
Vereninging Dienstweigeraars; Kom ons Helpen, want de Wereld staat er Slecht voor
1971 - 1995
Met dit affiche roept de Vereniging Dienstweigeraars (VD) tot meer leden. Het toont een legerlaars die op het punt staat een bloem te vertappen.
meer info
In 1970 werd de Bond voor Dienstweigeraars opgeheven hieruit ontstond de Bond voor Dienstplichtigen die ook leden telde die als dienstplichtige binnen het leger hun anti-militaristische visie wilden uitdragen. Als reactie hierop richtte dienstweigeraars in december 1971 hun eigen vereniging - VD – op. De Vereniging Dienstwijgeraars diende als 'vakbond' voor mensen in vervangende dienst. De VD probeerde mensen aan te sporen zo veel mogelijk uit militaire dienst te blijven. De VD gaf scholing en onderhield externe contacten met dienstweigeraars en soldatenbeweging in het buitenland. Na de afschaffing van de opkomstplicht voor de militaire dienst, nam het ledental sterk af. VD kon niet langer zelfstandig voortbestaan en fuseerde met het Anti-militaristisch Onderzoekskollectief tot het nu nog bestaande VD-AMOK.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 93
Geweld roept geweld op. Weiger dienst!
1978
Affiche met een rij vechtende MEers (Mobiele Eenheid, onderdeel van de politie), eindigend in een vredeswerker met vlag. Met de tekst "Geweld roept geweld op. Weiger dienst!".
Het ontwerp is van Toon Wegner. Uitgegeven door het Aktie Kollektief BBK.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 148
Kruisraketten er in - Wij er uit
1985
Affiche met oproep tot het weigeren van dienstplicht om zo de plaatsing van kruisraketten tegen te gaan, met de oproep "Kruisraketten er in - Wij er uit" de dienstweigeraar laat zijn helm achter op de raket terwijl hij wegloopt.
Het affiche is uitgegeven door de Vereniging Dienstweigeraars.
meer info
Op 1 november 1985 zou de regering, op basis van de bewapening van Rusland, beslissen over de plaatsing van kruisraketten in Nederland.
De Vereniging Dienstweigeraars greep deze datum aan om op te roepen tot massaal weigeren van dienst op basis van de wet gewetensbezwaren militaire dienst (GMD). Symbolisch zou dit beroep op GMD op of direct na 1 november ingaan.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 153
Atoomwapens Wij zeggen Neen
1980
Dit affiche met Soldaat met gasmasker en kernraket is vermoedelijk uitgegeven door het Europees Bureau voor Gewetensbezwaren (Brussel, België). Het ontwerp is van Sam Biesemans, grafiek Werner Pans (NAP).
Het is onbekend voor welke gelegenheid dit affiche is uitgegeven.
De boodschap is duidelijk de wegkijkende soldaat ziet de kernraket niet aankomen, een gasmasker is zijn enige bescherming. Het is een ongelijke strijd. De kreet "atoomwapens Wij zeggen Neen" maakt duidelijk dat soldaten hier tegen in verzet moeten komen.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 240
maak geen oorlog van de vrede
1975 - 1999
Affiche in grijstinten met een afbeelding van een hoofd met een camouflage helm. Daarboven de tekts "Maak geen oorlog van de Vrede. De wet laat je toe de legerdienst te weigeren [..]". Het affiche is afkomstig uit Belgie en roept op tot het weigeren van dienst.
Het affiche is uitgegeven door Confédération du Service Civil de la Jeunesse mogelijk in samenwerking met de VAKA.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 287
Stop de Repressie tegen Vredesmilitanten!
1975 - 1991
Geel affiche met afbeelding van een legerpet, in de pet zit een jongen gevangen achter tralies. Daaronder de tekst "Stop de Repressie tegen Vredesmilitanten!". Het affiche is uitgegeven door Internationale van Oorlogstegenstanders (IOT). Het ontwerp is van Jan Biesemans, een belangrijke man binnen de IOT.
meer info
Het IOT is opgericht rond 1968 uit andere vredesorganisaties. Het Internationale van Oorlogstegenstanders is aangesloten bij de War Resisters International (WRI). Na haar oprichting is de IOT lange tijd maar mondjesmaat actief. Daar komt verandering in met de grote protesten in de jaren '80 (samen/binnen de VAKA). In 1991 veranderd ze haar naam in Forum voor vredesactie. Deze organisaties is nog steeds actief.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 322
Geen geld voor geweld
1980 - 1985
Groen affiche met een afbeelding van een tank, door de loop wenkt een arm naar een man met een volle beurs, deze man heeft de tank de rug toegekeerd. Daarboven de tekst: "geen geld voor geweld". Het is onbekend welke organisatie dit affiche heeft uitgegeven.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 446
Hangen laten, vrijuit praten
1980
Affiche in rood, geel en groen met daarop een cartooneske afbeelding van een soldaat die met een hamer een affiche ophangt. Op het affiche de tekst "Hangen laten, vrijuit praten".
Het affiche is uitgegeven door Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) in 1980. In het voorgaande jaar had de VVDM een boete ontvangen voor het plakken van 'gezag ondermijnende affiches', met het affiche uit 1980 vroeg men om een bijdrage van 1 euro om deze boete te kunnen betalen.
De tekening is ondertekend met de naam Hatschi.
meer info
In 1966 werd de Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) opgericht en in 1970 de Bond Voor Dienstplichtigen (BVD), hun doel was de verbetering van de rechtspositie van de soldaat. Zij hielden diverse acties met affiches, deze werden door het militaire gezag als ondermijnend beschouwd. Soms volgende een plak- of hangverbod.
Verboden affiches waren: De affiches die dit lot ondergingen waren: Lamaarlullen (BVD, 1971), Stomp niet af. Stomp terug!! (BVD, 1972), Soldatenkamers vrij (VVDM, 1977).
In 1980 gebruikt VVDM deze 'verboden' affiches op het affiche 'laten hangen!!', een aanklacht tegen de heersende censuur. De perikelen rondom dit affiche leidde tot een proces, waarin de afficheplakkers van VVDM in januari 1980 een boete van fl 500,- opgelegd kregen door het Hoog Militair Gerechtshof.
Hierop volgde het affiche 'Laten hangen, Vrijuit praten' waarbij opgeroepen werd tot een donatie van fl 1,- om zo de boete te kunnen opbrengen.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
flyer 1002
Peace Pledge Union, war is a crime against humanity
2015
Flyer gericht op ledenwerving voor de PPU. Deze Engelse vredesorganisatie is aangesloten bij War Resisters' International. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog waren aanleiding tot het ontstaan van deze pacifistische organisatie.
Rode klaprozen (poppies) worden als algemeen symbool gebruikt bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ze bloeiden op de slagvelden. De witte klaproos is een specifiek symbool van het anti-militaristisch verzet tegen elke oorlog.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.