affiche 18
Van Zwaarden naar Ploegscharen
1970 - 1995
Het aktieblad "Van Zwaarden naar Ploegscharen" was een uitgave van de gelijknamige aktiegroep. De aktiegroep en het blad werden in 1970 opgericht door de onderwijzer Dik Prins. Het was een in eenvoudige taal geschreven blad van 4 pagina's. Het blad werd huis aan huis verkocht.
meer info
In de jaren tachtig bereikte het blad "Van Zwaarden naar Ploegenscharen" een oplage van 6 duizend. In 1995 ging de actiegroep op in de Vredesbeweging Pais. Het blad werd 't Kan Anders, dat in 2012 opging in het VredesMagazine.
De afbeelding op het affiche is het beeld van de 'Omsmeder'. Dit beeld staat voor het hoofdkantoor van de Verenigde Naties in New York. Het beeldt het omsmeden van zwaarden naar ploegscharen uit, dit refereert aan een uitspraak in de bijbel; Jesaja 2:4.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 55
Vredesmuseum De Brug van Remagen
1980 - 2000
Dit is een affiche van het Duitse Vredesmuseum bij de brug van Remagen. Dit museum werd opgericht als herdenkingsplaats voor de vele veldslagen die er plaats vonden.
meer info
In de toren is er een tentoonstelling te zien welke de geschiedenis van de brug vertelt; zij herinnert aan de bouw, de verovering en de gevechten in het bruggenhoofd, waaraan Duitse, Amerikaanse, Belgische en Engelse soldaten deelnamen. Tevens werd de permanente tentoonstelling uitgebreid met een overzicht van meer dan 200 oorlogen sinds 1945. Er draait ook een documentaire film van de Engelse Militaire Academie in Sandhurst welke de gebeurtenissen rond 7 maart 1945 toont in de vorm van bioscoopjournaals en interviews met getuigen uit die tijd.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 285
1. Österreichisches friedensmuseum
1993 - 2000
Blauw affiche met daarop het logo van het 1e Oostenrijkse Vredesmuseum (een omlijning van een hoofd waardoor een vredesduif vliegt in zijn bek heeft hij een olijftak). Onder het logo de tekts "1. österreichisches friedensmuseum, Wolfsegg am Hausruck – Austria".
meer info
Het 1e Oostenrijkse Vredesmuseum werd in 1993 opgericht door voormalige voortgezet onderwijs consultant Franz Deutsch. Zijn visie was dat dit museum op de eerste plaats een leer- en opleidingscentra voor vredeswerk zou zijn. Daarnaast wil het de bezoeker tot nadenken zetten met de drie thema's: "Waar begint de oorlog?", "Waar begint de vrede?" en "de absurditeit van oorlog".
Tevens is er een vredespad. Inmiddels maakt het vredesmuseum onderdeel uit van het Kulturhaus Wolfsegg.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
affiche 400
Imaginaires et realites
1980 - 2000
Frans affiche met boven een blauwe lucht, daaronder dreigende bruine wolken, gescheiden door prikkeldraad, met de tekst "Exposition. 14-18 Imaginaires et realites. Messages d'hier pour la paix." (vertaling: tentoonstelling. 14-18 Denkbeeldige werkelijkheid. Berichten van gisteren voor de vrede).
Affiche van het Verdun Centre Mondial de la Paix. Ontwerp van Michel Bouvet, photo Francis Laharrague.
meer info
Verdun Centre Mondial de la Paix (wereldcentrum van de vrede, Verdun) heeft twee vaste tentoonstellingen:
Imaginaires et realites – een opstelling met meer dan 1000 objecten uit de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), door de bijzondere opstelling, verlichting en geluid waant de bezoeker zich in de Eerste Wereldoorlog.
De la Guerre a la Paix – een expositie in 6 pilaren over de weg van oorlog naar duurzame vrede.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
flyer 1002
Peace Pledge Union, war is a crime against humanity
2015
Flyer gericht op ledenwerving voor de PPU. Deze Engelse vredesorganisatie is aangesloten bij War Resisters' International. De verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog waren aanleiding tot het ontstaan van deze pacifistische organisatie.
Rode klaprozen (poppies) worden als algemeen symbool gebruikt bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Ze bloeiden op de slagvelden. De witte klaproos is een specifiek symbool van het anti-militaristisch verzet tegen elke oorlog.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.
flyer 1003
Stop wapenhandel
2016
Algemene folder van de organisatie 'Stop wapenhandel'. Deze organisatie doet onderzoek naar en voert actie tegen wapenhandel en wapenindustrie.
Tekst van de folder.
Copyright: Onbekend, gebruik op eigen risico.