Handen van de Hoop

tekening wereldbol omvat door handen

handen van de hoop

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid
naar reactieformulier

Gestart in 1994 in Brussel, uit een concept van Hamsi Boubeker, uitgezet door de AFOUS organisatie.

Het doel:
realiseren wat de betekenis van vrede is en wat respect voor elkaar hebben inhoudt.

foto van tekenende kinderen Methode: duizenden kinderen en jong volwassenen over de hele wereld te vragen hun handen te tekenen en daarin een boodschap voor vrede tolerantie en openheid ten opzichte van elkaar aan te bieden, vanuit hun eigen idee over de invulling. Behalve kinderen zijn ook grootheden als de Nobelprijswinnaars voor de vrede, als Yasser Arafat (1994) en Adolfo Perez Esquivel (1980), Daniel Cohen-Bendit, lid van het Europese parlement, Albert Jacquard, bioloog en filosoof en vele andere persoonlijkheden uit de wereld van de literatuur, de politiek, film, kunst, cultuur, sport en religie betrokken bij deze beweging. Sinds 1994 zijn handafdrukken uit zo'n 87 landen verzameld. Verspreid over de hele wereld door mensen aangeboden die gewoonlijk als bijzondere doelgroep worden gecategoriseerd; gevangenen, dak- en thuislozen, asielzoekers en vluchtelingen, gehandicapten en ouderen. Brussel als culturele hoofdstad in het jaar 2000 was het eerste einddoel. Tijdens een festival, in het teken van de culturele hoofdstad in Schaerbeek werd het resultaat gepresenteerd.

foto bus met tekeningen Een aantal afdrukken van de verzamelde tekeningen zijn in 2000 als vredesboodschap door een delegatie kinderen aangeboden aan de Unesco in Parijs en aan de UNO in New York. Verschillende publieke gebouwen en ook b.v. een bus zijn versierd met de tekeningen die tijdens de voorgaande jaren zijn verzameld.

Vanaf 2001 zijn de boodschappen deel van een wereldwijde uitwisseling tussen de kinderen die eraan hebben meegewerkt. Iedereen krijgt een van de "handdrukken" en wordt gevraagd deze tentoon te stellen. Dit resulteert in kleine en grote tentoonstellingen in instellingen, scholen, gemeentehuizen, gevangenissen en musea.

Handen van de Hoop in Rotterdam

foto ophangen tekeningen in Laurenskerk In mei 2001 vond in de Rotterdamse Laurenskerk een grote 'Handen van de Hoop'-manifestatie plaats. Op weg geholpen door de kunstenaars Beb Hofland en Ans Kramer maakten vele kinderen hun tekeningen. Ook enkele groepen asielzoekers leverden hun bijdragen. De tekeningen bleven daarna in de Laurenskerk enige tijd tentoongesteld en een selectie eruit is nu hier te zien.

De manifestatie in Rotterdam was onderdeel van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 en opgenomen in het project 'Rondom Erasmus' dat verzorgd werd door het Humanistisch Vredesberaad en de vereniging Pais.

hoofdmenu    info museum    uw reactie

Updated: 18 maart 2004