Handen van de Hoop in Rotterdam

In mei 2001 vond in de Rotterdamse Laurenskerk een grote ‘Handen van de Hoop’-manifestatie plaats. Op weg geholpen door de kunstenaars Beb Hofland en Ans Kramer maakten vele kinderen hun tekeningen. Ook enkele groepen asielzoekers leverden hun bijdragen. De tekeningen bleven daarna in de Laurenskerk enige tijd tentoongesteld en een selectie eruit is hieronder te zien.

Deze tentoonstelling maakt deel uit van het internationale project ‘Hands of Hope’, gestart in 1994 in Brussel, uit een concept van Hamsi Boubeker, uitgezet door de AFOUS organisatie. Het doel: realiseren wat de betekenis van vrede is en wat respect voor elkaar hebben inhoudt.
Aan duizenden kinderen en jongvolwassenen over de hele wereld werd gevraagd hun handen te tekenen en daarin een persoonlijke boodschap voor vrede, tolerantie en openheid te verwerken. Tevens waren er veel beroemdheden uit de wereld van de literatuur, politiek, film, kunst, cultuur, sport en religie betrokken bij deze beweging, zoals bijv Yasser Arafat, Adolfo Perez Esquivel, Daniel Cohen-Bendit en Albert Jacquard. Sinds 1994 zijn handafdrukken uit zo’n 87 landen verzameld. Vaak door mensen aangeboden die gewoonlijk als bijzondere doelgroep worden gecategoriseerd; gevangenen, daklozen, asielzoekers, gehandicapten en ouderen. Het eerste resultaat werd in Schaerbeek te Brussel (culture hoofdstad in 2000) gepresenteerd.

Een aantal afdrukken van de verzamelde tekeningen zijn in 2000 als vredesboodschap door een delegatie kinderen aangeboden aan de Unesco in Parijs en aan de UNO in New York. Verschillende publieke gebouwen en ook b.v. een bus zijn versierd met de tekeningen die tijdens de voorgaande jaren zijn verzameld.

Vanaf 2001 zijn de boodschappen deel van een wereldwijde uitwisseling tussen de kinderen die eraan hebben meegewerkt. Iedereen krijgt een van de “handdrukken” en wordt gevraagd deze tentoon te stellen. Dit resulteert in kleine en grote tentoonstellingen in instellingen, scholen, gemeentehuizen, gevangenissen en musea.

De manifestatie in Rotterdam was onderdeel van Rotterdam Culturele Hoofdstad van Europa 2001 en opgenomen in het project ‘Rondom Erasmus’ dat verzorgd werd door het Humanistisch Vredesberaad en de vereniging Pais.