Mensen Gevraagd

Dit indrukwekkende gedicht van Coert Poort is zeer populair geweest tijdens de campagne tegen nieuwe kruisraketten in Nederland en is ook daarna nog vele malen opgevoerd. Zoals op 16 januari 1999 tijdens een stille mars ter nagedachtenis aan Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17) die op 10 januari 1999 werden doodgeschoten in een café in Gorcum. Het gedicht is toen door klasgenoten voorgelezen.

Behalve door Jos Linnebank is het ook op muziek gezet en voor een koor bewerkt door Jan van den Oever. Tijdens het bezoek, dat de Koningin en haar gevolg op 30 april 2003 aan Deventer en Wijhe, hebben gebracht, werd in de Grote Kerk van Wijhe door een groot gemengd koor het lied “Mensen gevraagd” gezongen. Het koor bestond uit 120 personen en was samengesteld uit 6 koren, afkomstig uit Olst, Wijhe en Wesepe. Hierdoor heeft het gedicht een koninklijke status gekregen.

Beluister een fragment:

Beluister het hele lied:

Achtergrond Coert Poort

Nederlands dichter (Rotterdam 7.8.1922). Woonde drie jaar in India (Bombay) en een jaar in Indonesië (Medan). Debuteerde in 1953 met Twee gedichten, waarin details uit de werkelijkheid op hallucinerende wijze worden uitvergroot waardoor hun essentie voor de waarnemer aan het licht komt. Een van de centrale thema’s in de poëzie van Poort is de geboorte als grondslag voor het `ik’. Hoezeer Poort het schrijven van poëzie als ambacht ervaart, blijkt uit zijn bundel Dichtwerk (1980).

Een keuze uit zijn eerder gepubliceerde poëziebundels verscheen in Gedichten (1970), waarin tevens de nieuwe bundel Zonder omslag werd opgenomen. Veel van Poorts poëzie verscheen in reeksen als De Windroos en Seismogram.

Een kleine dag voor mijzelf (1955); De koning van Wezel (1958); Mannenwerk (1961); Ingevuld om te leven (1973); Een bijkomstigheid van geschrijf (1973); Om precies te zijn (1975).

A. den Besten, in Ik uw dichter (1968); C. Ouboter, in Uitgelezen. Reakties op boeken (1974); M.G.J. Teerink en A. den Besten, `Doende in poëzie’, in Literama, 15 (1980).

Liedtekst:

Mensen gevraagd om de vrede te leren
waar geweld door de eeuwen model heeft gestaan
Mensen gevraagd die de wegen markeren
waarop alles wat leven heeft verder kan gaan

Mensen gevraagd om de noodklok te luiden
en om tegen de waanzin de straat op te gaan
mensen gevraagd om de tekens te duiden
die alleen nog moedwillig zijn mis te verstaan

Mensen gevraagd om hun nek uit te steken
voor een andere tijd en een nieuwe moraal
mensen om ijzer met handen te breken
ook al lijkt het ondoenlijk en paradoxaal

Mensen gevraagd die in naam van de vrede
voor behoud van de aarde en al wat daar leeft
wapens ook zelf tot een ploeg willen smeden
voor een oogst die aan allen weer overvloed geeft

Mensen gevraagd! Er worden mensen gevraagd
dringend mensen gevraagd!
mensen te midden van mensen gevraagd!