Recensie ALTERNATIEF

MIJN GOLANY
Door Avishai Matia in Ha-Ir, de culturele sectie van Haaretz, Telaviv cultureel magazine

Ofer Golany scheurt Israëlische hypocrisie open in zijn zevende album vol met magie en overweldigende intensiteit. Socio-economisch protest sijpelt langzaam door in de media (en zal snel verdwijnen). Politiek verschil lost op in de druipende was van de monumentale kandelaars op het Radin plein. Iedereen is als aan de grond genageld door de televisie en hebben hun ziel verkocht aan Sharon voor een gereduceerde prijs. En aan de andere kant is daar Ofer Golany. Als hij niet had bestaan, dan moesten wij hem uitvinden. Zijn CD, of preciezer, zijn project, dat heeft hij te zeggen over het leven, een revue van overweldigende intensiteit, vol met magie en waarheid, genaamd “Alternative”, welke in het Hebreeuws uitkwam (en ook in een Engelse versie) raakt je geweldig, verloopt van klezmir ritmes tot ruwe Caananite jazz-blues. Misschien worden we uiteindelijk wakker.

Tot mijn grote verrassing, is dat alweer het zevende album van Golany, een briljant café zanger die bijt, beledigd en splijt de misleidende Israëlische hypocrisie in kleine stukjes (hashish en de vlag, schijnheilige praat en partijganger, Judaïsme en Himmler, het internet en groep seks) met de meeste van zijn pijlen gericht op het Israëlische leger. In het begeleidende tekstboekje, zijn naast de liedteksten, citaten, echt of gefantaseerd, van documenten en getuigschriften afgegeven aan veerschillende militaire comités. Golany kan extreem cynisch zijn maar ook liefdevol. Liefde van menselijkheid of de liefde van een vrouw in twee-en-twintig nummers, zoals de twee-en-twintig letters van het Hebreeuwse alfabet, dat bij tussenpozen geseld en streeld, laat de luisteraar niet los tot het einde.

Een fantastische integratie van Muziek en Boodschap
Recensie: Fred Schlomka
Ofer levert een muzikale bootschap met verve en steil. Zijn creatieve mengeling van folk/jazz houdt je alert, en ik hoop dat de regering van Israël ook alert is op zijn antimilitaristische bootschap in de prachtige moderne traditie van pacifist/singer-songwriters.

Als teveel mensen luisteren naar deze man zal niemand in een leger willen dienen
Recensie: Shaul Mofaz
De veelzijdige – individuele mening van deze CD is vastberaden om onze poging tot het overhalen van de jeugd om geen vragen te stellen en zichzelf te geven aan het leger en de staat. Als iedereen naar dhr. Golany zal luisteren, dan wordt ik werkeloos.

Vertaald uit het Engels door Leo de Groot