Tentoonstelling Vredestuinen

Bekijk de tentoonstelling hier. (pdf van 2,4 MB)

Deze tentoonstelling is gemaakt door Peter Schmid, architect en emeritus-hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven.

“Hoe meer VredesTuinen in de wereld des te groter de kans dat de gehele wereld een Tuin van Vrede gaat worden”

Het proces ten behoeve van de realisatie van een VredesPark, VredesTuin of VredesPad ergens in Eindhoven kent een lange geschiedenis, die in 1992 begon. Dit werd echter de reden voor tal van ideeën en voorstellen, die inspirerend en hopelijk ook stimulerend zijn voor toepassing in vele andere plaatsen. Daarin zag het Museum voor Vrede en Geweldloosheid aanleiding, om deze tentoonstelling hier te laten zien.

Een VredesTuin (Park of Pad) is een plaats voor bepaalde educatieve, artistieke of soortgelijke installaties en presentaties alsmede uitnodigende plekken voor ontmoetingen, waar jong en oud kan leren, plezier beleven, coöperatief kan spelen, beraden, mediateren, kontempleren en mediteren, en zelfs praktisch samenwerken om een cultuur van vrede en geweldloosheid te bevorderen.

Er bestaan tal van mogelijkheden vrede-georienteerde activiteiten te organiseren en uit te voeren. Afhankelijk van de plaatselijke context zal elke VredesPlaats zijn eigen kleur vertonen. Elk VredesPlaats zou bij voorkeur bewust bij het ‘Mondiale Network van VredesTuinen’ aangesloten moeten zijn en het ‘Vaandel van Vrede’ dragen, dat al in 1935 werd geïntroduceerd.

We hopen, dat u ook een Vredes-Tuin gaat aankaarten en realiseren, hetzij als een nieuw project, hetzij binnen een bestaand park.