Quiz geweldloze actie

Test je kennis over geweldloze actie!

Antwoord op vraag 2:

Geweldloze actie is niet gevaarlijker: de mogelijkheid om gedood te worden in een geweldloos conflict is veel lager dan in een gewelddadig conflict voor zowel deelnemers als omstanders. In een gewelddadig conflict is de enige optie voor de twee kanten om op elkaar te schieten of aan te vallen, wat de kans sterk vergroot. Op zijn minst bestaat er voor deelnemers aan een geweldloze strijd niet zoiets als gedood worden door “vriendschappelijk vuur”. Wel kunnen ze worden geschaad door de oppositie van de beweging, maar de geweldloze beweging zelf hanteert geen wapens. Bovendien zijn er geweldloze methodes die de kans om fysiek te worden geschaad verminderen.

Misschien ken je verschillende voorbeelden waarbij geweldloze actievoerders gewond en gedood werden. Deze voorbeelden zijn er zeker genoeg en krijgen vaak ook meer bekendheid. Echter, zoals genoemd zijn er ook veiligere geweldloze methoden dan protesteren zoals staken, boycot en collectieve verdwijning. Dit gebeurde bijvoorbeeld in Sierra Leone in 1997, als verzet tegen een militaire coup. Lees hier meer over hoe Sierra Leone na 34 jaar dictatuur democratische verkiezingen kon houden, na verschillende geweldloze acties.

Deze quiz is gebaseerd op het boek “Waarom civiel verzet werkt” (Why Civil Resistance Works) van Erica Chenoweth en Maria Stephan.