Geweldloze steden

Stel je een geweldloze stad voor waar iedereen streeft ernaar geweldloosheid te beoefenen, waar alle instellingen geweldloosheid aanleren en bevorderen, waar geweld niet langer hoogtij viert. Dat is de visie van het “Nonviolent Cities Project” van Pace e Bene (vrede en alle goeds), een Amerikaanse NGO. In dit project werken mensen eraan om deze visie tot realiteit te maken in de VS en uiteindelijk in de wereld. Onder de banner van “Campaign Nonviolence” (geweldloosheidscampagne) gaat de organisatie in gesprek met activisten in de VS om meer rechtvaardigere en geweldloze steden te creëren.

Het begon allemaal met Carbondale, in de staat Illinois en hun project geweldloos Carbondale waar mensen in elk aspect van het leven in Carbondale al jaren werken aan een meer geweldloze gemeenschap. Toen John Dear van Pace e Bene de gemeenschap bezocht, zag hij hoe elk aspect van de gemeenschap werkte om geweldloosheid op lokaal niveau te promoten. Ze werken met de gemeenteraad, politie, het schoolsysteem, bibliotheken, de gezondheidszorg, religieuze gemeenschappen, en non-profitorganisaties. Met de steun van geweldloos Carbondale lanceerden John met Pace e Bene het Nonviolent Cities Project dat nu organisatoren heeft in meer dan 50 steden in de VS die hun eigen geweldloze steden hebben gelanceerd.

Het project nodigt iedereen uit om samen te werken met mensen in hun lokale gemeenschap om deze visie als een vooruitgang te claimen, deze visie hoog te houden en om van hun stad een geweldloze stad te maken. Breng activisten en lokale leiders samen, naar het voorbeeld van geweldloos Carbondale en werk voor een geweldloze lokale gemeenschap of stad.

Misschien wel de grootste impact van het geweldloze steden project is de samenwerking in elke stad om geweld in alle instituties aan te pakken. Het project schrijft de steden voor om een holistische, creatieve visie voor de hele stad te creëren, waarin iedereen samen geweldloosheid beoefent, promoot, onderwijst en institutionaliseert. Hopelijk kunnen de organisatoren van het geweldloze steden project anderen inspireren om samen te werken voor een nieuwe geweldloze gemeenschap en een nieuwe geweldloze toekomst. Zo proberen ze niet alleen de lokale en regionale cultuur van geweld te ondermijnen, maar streven ook naar een hervorming of omvorming naar een algehele cultuur van geweldloosheid. Het project laat zien dat het mogelijk is om samen de geweldkwesties in een stad aanpakken en geweldloosheid nastreven voor een geweldloze transformatie van iedere stad.

Enkele organisatoren van het geweldloze steden project maken ook gebruik van de studiegids die is uitgegeven door Pace e Bene: “Engaging Nonviolence, Activating Nonviolent Change in Our Lives and Our World“, ook verkrijgbaar via de (Nederlandse) Stichting voor Actieve Geweldloosheid. Daarnaast zijn er ook allerlei acties rondom de Internationale dag voor vrede (21 september) gecoordineert door Campaign Nonviolence– net als in Nederland, waar PAX de ‘vredesweek‘ organiseert.

Lees meer op Paceebene.org/nonviolent-cities of bekijk het stappenplan.