Vredesnieuws

In het nieuws krijgen we vaak vooral problemen te horen en veel geweld. Af en toe komt er ook nieuw over geweldloze acties, hoewel daarbij ook weer vaak de aandacht wordt gelegd op gewelddadige incidenten, bijv. gewelddadige onderdrukking van de staat of enkele activisten (die mogelijk ook infiltranten kunnen zijn). Waar vind je dan informatie over geweldloosheid zonder de media bias?

De Vredessite: Op deze website vindt u actueel vredesnieuws, een nieuwsarchief dat teruggaat tot 1998, een vredesagenda, een overzicht van de Nederlandse vredesbeweging en meer. U kunt er zich ook abonneren op VredesNieuws een om de 2 à 3 weken verschijnende e-mailnieuwsbrief. De Vredessite wordt verzorgd door Vredesbeweging Pais in samenwerking met 4 andere vredesorganisaties. https://www.vredessite.nl

VredesMagazine: Dit is een kwartaalblad uitgegeven door 6 samenwerkende Nederlandse vredesorganisaties. Het tijdschrift kan ook online gelezen worden evenals alle oude nummers sedert 2008. https://www.vredesmagazine.nl

Hieronder volgen verschillende Engelstalige websites met meer informatie en nieuws over geweldloosheid en vrede.

The Global Nonviolent Action Database (GNAD): Deze database biedt toegang tot informatie over honderden gevallen van geweldloze actie om van te leren en voor inspiratie tot burgeractie. Het bevat campagnes die een punt van voltooiing hebben bereikt, uit alle continenten en vele landen. Voorbeelden gaan over mensenrechten, economische rechtvaardigheid, democratie, nationale en etnische identiteit, milieuduurzaamheid en vrede. De database stellen onderzoekers en schrijvers instaat om strategische kennis en theorie te ontwikkelen. Elke zaak wordt in twee formaten gepresenteerd: het databasebestand (met doorzoekbare velden) en het verhaal dat de strijd beschrijft als een ontvouwend verhaal. De database ondersteunt zoekopdrachten op land, kwestie, actiemethode, en zelfs per jaar – er is een zaak uit het oude Egypte uit de 12e eeuw v.Chr. http://nvdatabase.swarthmore.edu

Digital Library of Nonviolent Resistance: gecreëerd door Nonviolence International en het Rutgers University International Institute for Peace, deze online collectie omvat trainingshand-leidingen en gerelateerd materiaal, zoals rapporten over trainingsworkshops, oefeningen, voorbereidend materiaal voor campagnes en handouts over juridische en directe actie. De open access digitale bibliotheek omvat materialen van de jaren zestig, de antinucleaire- vredes- en Amerikaanse burgerrechten-bewegingen tot verzet tegen Wall Street, de Arabische Lente en Black Lives Matter. http://nonviolence.rutgers.edu/s/digital.


Nonviolence News: Elke week brengt geweldloos nieuws lezers dertig tot vijftig verhalen over geweldloosheid in actie, waarmee het licht werpt op de schaal en reikwijdte van geweldloosheid dat actief onze wereld vormt. Deze nieuwsverhalen weerspiegelen geweldloze actie en geweldloze praktijken, waaronder constructieve programma’s, alternatieve instellingen en beleid geworteld in structurele / systemische geweldloosheid. Deze wekelijkse lijst is samengesteld vanuit een diverse reeks bewegings- en mediabronnen door de romanschrijver en activist Rivera Sun. Het is nu een zusterproject van de bewustmakingscampagne Nonviolence Now. Abonneer u op de gratis nieuwsbrief: http://nonviolencenews.org.

Peace News: Peace News presenteert verhalen over mensen die risico’s nemen voor vrede. De verhalen benadrukken de meningen van gewone mensen die geweldloze oplossingen willen voor hun politieke verschillen. Wanneer de verhalen bij vredesnieuws over oorlogzones gaan, willen ze bijdragen aan het opbouwen van vertrouwen en verzoening, terwijl het meest internationale nieuws vandaag wordt gedreven door sensatiezucht. http://peaceenews.com.

Waging Nonviolence: opgericht in 2009, is een onafhankelijk, non-profit mediaplatform dat zich toelegt op het leveren van originele rapportage en deskundige analyse van geweldloze sociale bewegingen over de hele wereld. Naast het produceren van originele inhoud, heeft het een lidmaatschap van verschillende organisaties en universiteiten die werken voor vrede en rechtvaardigheid, die hun eigen verhalen publiceren. https://wagingnonviolence.org

Minds of the Movement: deze blog van het International Center of Nonviolent conflict heeft verhalen, interviews en commentaar die de ideeën en ervaringen van mensen aan ‘het front’ van ‘civiele weerstand’ of ‘burgerverzet’ (civil resistance) bewegingen en houdt zo lezers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van over de hele wereld. De blog is een hulpbron voor degenen die proberen de kunst en de wetenschap van geweldloze strijd te begrijpen, en het is een forum voor geweldloze activisten, geleerden, studenten, journalisten en leden van INGO’s en beleidsmedewerkers. http://nonviolent-conflict.org/blog.

PeaceVoice: PeaceVoice distribueert opinie artiekelen en commentaar geschreven door professionals vanuit een perspectief van conflictoplossing, positieve vrede en geweldloosheid. Als zodanig fungeert deze distributiedienst als een gratis literaire agent aan drukke vredesprofessionals. PeaceVoice krijgt deze geïnformeerde stemmen in de Amerikaanse mainstream media, zodat meer Amerikanen kunnen beslissen over vragen over openbaar beleid op basis van volledige informatie. http://PeaceVoice.info.

Solutions Story Tracker: een project van het Solutions Journalism Network, Solutions Story Tracker is een samengestelde database met rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Elk verhaal is getagd, waardoor lezers de dekking van doeltreffende of veelbelovende ideeën en benaderingen kunnen vinden – op kwestie, locatie, journalist en succesfactor (strategische inzichten die naar voren komen als patronen). De database omvat verhalen over het herstellen van waardigheid voor vrouwen die gebeuren terwijl ze worden opgesloten en over het cultiveren van lokale voedselseconomieën. Story Tracker herbergt een breed scala aan media, van grote uitgevers zoals National Geographic en de New York Times tot lokale media zoals de Missourian van Columbia. http://Storytracker.solutionsjournalism.org.Transcend Media Service: Sinds 2008 heeft het wekelijkse overzicht (weekly digest) door Transcend Media Service (TMS) tienduizenden analytische artikelen en commentaren gepubliceerd met het unieke perspectief van onafhankelijke medewerkers van over de hele wereld. TMS werkt om deskundige discussie te verbreden en te diversifiëren door zich te concentreren op verborgen aspecten van internationale politiek en op onconventioneel denken dat transcendente oplossingen en acties stimuleert. Johan Galtung, de baanbrekende geleerden van vredestudies, schrijft een maandelijkse redactie.http://transcend.org.

Global Voices: behalve een meertalig nieuws-team dat meldt over mensen wier stemmen en ervaringen zelden worden gezien in mainstream media, biedt Global Voices ook training en mentorschap aan lokale ondervertegenwoordigde gemeenschappen die hun eigen verhalen willen vertellen met behulp van participatiemedia-tools. Via het Advox-team pleit Global Voices Online voor vrijheid van meningsuiting en geeft speciale aandacht aan juridische, technische en fysieke bedreigingen voor mensen die het internet gebruiken om in het openbaar belang te spreken. http://Globalvoices.org.

Transformation: transformation, gehuisvest door OpenDemocracy, vertelt de verhalen van mensen die persoonlijke en sociale verandering combineren om hun samenleving opnieuw voor te stellen. Hun publicatieteam gelooft dat liefde, gelijkheid en sociale rechtvaardigheid de principes zijn waarop nieuwe vormen van politiek, economie en sociaal activisme kunnen worden gebouwd. Transformatie verschaft een forum om te onderzoeken hoe deze principes in de praktijk kunnen worden gebracht.http://opendeemocry.net/en/transformatie.

Yes!: rigoureuze rapportage over de positieve manieren waarop locale gemeenschappen reageren op sociale problemen, met inzichtelijk commentaar dat constructief discours op gang brengt. Yes!Magazine inspireert mensen om een ​​meer rechtvaardige, duurzame en medelevende wereld te bouwen. De afdruk- en online-edities van het tijdschrift zijn advertentievrij en alle inhoud van de website is vrij toegankelijk. http://yesmagazine.org.

Positive news: deze Britse bron is een pionier van constructieve journalistiek – een nieuwe aanpak in de media, rigoureuze en relevante journalistiek gericht op vooruitgang, mogelijkheid en oplossingen. Ze publiceren dagelijks online en Positive News Magazine wordt kwartaal in print gepubliceerd. http://positive.news/.