Einde en nieuw begin

Een tentoonstelling over het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland. Aanleiding is het einde van oorlog en geweld door het Nationaal Socialisme van destijds. De tentoonstelling brengt de ellende van de oorlog in herinnering, de ineenstorting van het leger, de verdrijving, het zoeken van overlevenden naar hun familie. Ook de eerste twijfel aan de eindzege en de moed om dienst te weigeren en weerstand te bieden wordt met foto’s en teksten nabij gebracht.

In de tentoonstelling komen de filosofe Hannah Arendt, de joodse Montessori-pedagoge Clara Grunwald, de deserteur van de Wehmacht Heinrich Böll en verder ook andere getuigen van die tijd aan het woord.

De tentoonstelling wil ons waarschuwen dat het leed van de oorlog niet mag worden vergeten. Zij wil laten zien dat weigering en verzet mogelijk zijn. Zij zet er toe aan niet weg te kijken - ook vandaag niet - nu in Afghanistan, in Irak en andere landen soldaten en burgers sterven.



Deze reizende tentoonstelling van het Berlijnse Anti-Kriegsmuseum wordt in Nederland uitgebracht door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. De tentoonstelling is Duitstalig maar er hoort een brochure met genummerde, vertaalde teksten bij. Als u belangstelling hebt voor het lenen van deze tentoonstelling, neem dan contact met ons op via het reactieformulier of via 020-668.18.68 b.g.g. 020-66.55.333 (Hein van der Kroon).