Wim Kok tegen kernbewapening

logo

Kernwapens Illegaal

redes Kok

naar hoofdmenu

terug naar hoofdpagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Wim Kok als vakbondsleider op 21 november 1981, Museumplein Amsterdam, tijdens de grote antikernwapen demonstratie

"Het wapentuig moet de wereld uit en de kernwapens voorop. Kernbewapening is geen modernisering maar idiotisering van de wereldsamenleving.

De geest van de atoombewapening moet weer terug in de fles. Miljoenen mensen zijn de afgelopen maanden en weken de straat opgegaan. In Madrid in Bonn, Brussel, Londen en nu hier in Amsterdam.

Ik zal de dag prijzen dat het voor het Witte Huis en op het Rode Plein even druk met vredelievende betogers is, als hier en vandaag in Amsterdam.

Het is onduldbaar het is onduldbaar dat onbeschrijfelijk grote bedragen worden uitgegeven aan de verfijning en de vervolmaking van het meest ingenieuze wapentuig dat met één druk op de knop alle leven van mens en dier kan vernietigen en dat er tegelijkertijd zoveel miljoenen mensen letterlijk dood gaan van de honger. In ons belang en dat van onze kinderen en kleinkinderen voor wie we een leefbare wereld willen achterlaten zeg ik; vooruit met de strijd voor de vrede; weg met de oorlogsdreiging, weg met de atoomwapens."


Wim Kok als vakbondsleider op 29 oktober 1983 in Den Haag tijdens de grote anti-kernwapen demonstratie

"Beste mensen... we hebben vandaag met honderdduizenden, mannen en vrouwen, jong en oud de weg naar Den Haag gevonden om te demonstreren. Onder u zijn de FNV leden massaal aanwezig. FNV leden die er geen spoor van twijfel aan laten bestaan dat we solidair zijn met het doel van deze gigantische manifestatie. Ook de vakbeweging heeft een enorme rol te spelen in de strijd voor de vrede in het eigen land en ook over de grenzen heen, voor het bereiken en bewaren van duurzame vrede is sociale gerechtigheid nodig, eerlijk delen van macht, van kennis en van inkomen, een onvoorwaardelijk respect voor mensenrechten.

De wapenwedloop vergroot het onrecht; geld, energie en talent, stuk voor stuk keihard nodig voor de strijd tegen honger, armoe en werkeloosheid in de wereld, worden verspild aan de macht om elkaar te vernietigen. Daartegen verheffen we onze stem, geen bommen maar banen, geen bommen maar brood daar vraagt de wereld om! Er zijn politici die schamperen over de protesten overal ter wereld die zelfs deze massale opkomst kleineren, die de thuisblijvers durven uitspelen tegen de demonstranten, ik zeg; vergis je niet, vergis je niet want wij honderdduizenden hier, wij staan voor miljoenen die onze mening delen.

Politici luister naar de radeloze burgers die vrede en ontspanning willen! Vervreemd je niet van de bevolking, wij lusten die militaire dreigverhalen niet. Er is maar één weg naar veiligheid; wederzijdse en gecontroleerde wapenvermindering met als doel Europa kernwapenvrij en geen kernwapens gericht op Europa.

We willen echte onderhandeling in Genève geen publieksbedrog om nog meer massavernietigingswapens op elkaar te kunnen stapelen, bevriezen van kernwapens is een stap in de goede richting. ..zeker , maar geen eindstation. Dat aantal moet minder en aanzienlijk; wat een volk niet wil, dat kan en mag haar niet worden opgedrongen, laat die zekerheid een blijvende inspiratie zijn voor ons allemaal, om vastberaden door te gaan, door te gaan met onze strijd voor duurzame vrede. Dank u wel."


hoofdmenu     terug

Laatst gewijzigd: 26 april 2002