Waar werden kernwapens ingezet of getest?

logo

Kernwapens Illegaal

paneel 6

naar hoofdmenu

naar volgende pagina naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave naar laatste pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Explosie van een atoombom

1945: Het meest bekend zijn de eerste atoombommen "Little Boy" en "Fat Man" die de Verenigde Staten tot ontploffing bracht boven Japan, rechtstreeks op de bevolking van de steden Hiroshima en Nagasaki. De algemene opvatting is dat deze kernbommen een einde maakten aan de Tweede Wereldoorlog. Volgens de toenmalige generaal Eisenhower was Japan eigenlijk reeds verslagen en bereid om te capituleren, al voordat de eerste bom viel. Er was erg veel geld geïnvesteerd om de bom te ontwikkelen en men wilde, behalve Japan tot overgave dwingen, toch een uraniumbom (Hiroshima) en een plutoniumbom (Nagasaki) testen.



Enkele voorbeelden van andere testen:

  • 1949-1990: De voormalige Sovjet-Unie deed 207 bovengrondse en 508 ondergrondse kernproeven. De ernstige gevolgen hiervan bleven lang onbekend. De overheid blijft verklaren dat er 'niets aan de hand zou zijn'.
  • 1951-1992: In de Verenigde Staten werden vele kernproeven gedaan. Bijvoorbeeld in de Nevada woestijn werden meer dan 1000 bovengrondse proeven gehouden. Na 1963 ging men door met ondergrondse proeven. Daarbij werden de belangen en rechten van de Indianen in dit gebied totaal genegeerd.
  • 1954: Op de Marshall-eilanden in de Stille Oceaan deden de Verenigde Staten een bovengrondse kernproef, zonder medeweten van de omringende bevolking, onder de naam "Bravo". Het effect op de bevolking werd uitgebreid bestudeerd.
  • 1960-1996: Door Frankrijk werden 210 kernproeven gedaan. De zes ondergrondse kernproeven die in het atol Mururoa tegen de wil van de omringende bevolking uitgevoerd werden in 1995 en 1996, zorgden voor een storm van protesten. Met medeweten van de gehele wereld werd het milieu en de gezondheid van de bevolking van de Pacific opgeofferd. Doel was een verdere verbetering van Franse kernwapens. Deze zouden op termijn bij een Europese defensie de rol van Europese massavernietigingswapens kunnen gaan spelen.
  • 1964: Op 16 oktober werd ook China een kernmogendheid. Toen deed men de eerste bovengrondse kernproef.
  • In Aboriginal-gebied in Australië werden door de jaren heen meerdere bovengrondse kernproeven door Groot-Brittannië gedaan.
  • In totaal deden de vijf kernwapenmogendheden 1.936 grote bovengrondse kernproeven, vaak met veel grotere bommen dan die van Hiroshima en Nagasaki. In 1996 werd het verbod op kernproeven van kracht. Sindsdien worden er door alle kernwapenstaten de zogenaamde 'subcritical tests' gedaan Dit zijn mini-atoomontploffingen die het mogelijk maken om nieuwe kernwapens te ontwikkelen en de bestaande te controleren.

Bijna-inzetten van kernwapens?

  • 1962: Cuba-crisis, na de plaatsing van Russische kernraketten op Cuba, dreigden de Verenigde Staten met een kernaanval. De raketten werden uiteindelijk weer verwijderd door de Sovjet-Unie.
    Er komen de laatste tijd steeds meer verzwegen feiten aan het licht. Enkele voorbeelden:
  • 1969 - 1974: President Nixon heeft meerdere malen de inzet van kernwapens overwogen.
  • 1994: Nadat Franse VN-militairen in de knel kwamen in Bosnië, werden op het vliegdekschip Clemenceau kernraketten in paraatheid gebracht voor een mogelijke inzet op Voormalig Joegoslavië.
  • 1995: Op 25 januari 1995 werd het verschijnen van een raket op het scherm van een radarstation, geïnterpreteerd als een mogelijke aanval op Rusland. De gealarmeerde Jeltsin gaf toestemming om de procedure te starten om kernraketten te lanceren voor een nucleaire 'tegenaanval'. Pas op het allerlaatste moment, twee minuten voordat dit proces in werking zou worden gesteld, kwam het bericht dat het om een Noorse onderzoeksraket ging die geen bedreiging vormde. De wereld balanceerde een half uur lang aan de rand van de nucleaire afgrond. (bron: Scientific American, nov 1997)
hoofdmenu     volgende     vorige     inhoud     laatste

Laatst gewijzigd: 25 april 2002