Stenen uit Bethlehem

logo

stenen

alle stenen bij elkaar In Bethlehem, op de Westelijke Jordaanoever, zijn de meeste mensen niet vrij om te reizen. De muur omringt hen, ze kunnen hun familie of vrienden aan de andere kant van de muur niet bezoeken. Soms kunnen ze ook niet meer naar hun school, hun land of hun werk.

Tijdens een creatieve workshop, beschilderde een groep kinderen stenen. Toen ze klaar waren met hun schildering, vertelden ze wat ze hadden getekend en waarom.

Ik denk dat als een kind in Nederland een van deze tekeningen had gemaakt en dezelfde uitleg had gegeven, er meteen een therapeut en een rij hulpverleners klaar zou staan, om te onderzoeken wat er met dit kind aan de hand is. Voor kinderen levend onder bezetting, zijn deze tekeningen echter heel normale uitkomsten van een creatieve workshop.

Ik was volledig onder de indruk van de schilderingen en de verhalen van de kinderen. Aan de ene kant tonen zij hun pijn en wanhoop. Iets dat je geen enkel kind toewenst. Aan de andere kant was ik ook overdonderd door de manier waarop deze kinderen nog steeds kunnen hopen en dromen, hoe ze in staat zijn te vergeven en bereid zijn in samen te leven. Kinderen zijn geweldig en daarnaast: kinderen zijn de toekomst.

Op de volgende pagina's vindt u een selectie uit de stenen.

Inhoudsopgave
 1. Hoog in de lucht
 2. Geef ons Hoop
 3. Bloemen van Palestina
 4. Oude man
 5. Bloed
 6. Blauwe omgeving
 7. Vredesduif
 8. Vredesspandoek
 9. Olijvenoogst
 10. Morgen is een nieuwe dag
 11. Hoop en Vrede
 12. Drum, Daff en Musmar
 13. Kerstboom zonder versiering
 14. Bloemen en zon
 15. Boodschap van een vogel
 16. Een vogel in een cel
 17. Van elkaar gescheiden
 18. Wensen van een jongen
 19. Muur
 20. Meer over het project 'Tent of Nations'

Gebruiksaanwijzing
De eerste steen krijgt u te zien door rechts in dit scherm op 'volgende' te klikken. Als u een steen bekeken hebt klikt u weer op 'volgende' waarna de volgende steen verschijnt. Bovenstaand is een inhoudsopgave opgenomen. Door in deze lijst te klikken kunt u ook rechtstreeks naar een bepaalde steen springen.

hoofdmenu    inhoud    volgende    info museum    uw reactie