De internationale vredesbeweging van de jaren tachtig

Zicht op Vrede
paneel 13


naar hoofdmenu

naar volgende paneel naar vorige paneel naar voorwoord naar laatste paneel

© The Peace Museum

affiche Protest en Survive In 1979 begonnen de VS met het installeren van nieuwe atoomraketten in West-Europa. De Sovjet-Unie zond raketten naar Oost-Europa. De spanning steeg. De regeringen van Reagan en van Thatcher maakten plannen voor 'eerste aanvallen' en 'beperkte atoomoorlog'. Een folder 'Protect and Survive', bescherm en overleef, suggereerde dat je jezelf eenvoudig kunt beschermen tegen een atoomaanval. Als parodie daarop verscheen de folder Protest and Survive' (Protesteer en Overleef).

fotomontage Peter Kennard Kruisraketten uit Greenham Common reden bij oefeningen door Engeland, waardoor grote gebieden doelwit werden. De protestgroep "Cruisewatch" spoorde deze convooien op en belaagde ze.

CND demonstratie Een internationale anti-atoombom beweging ontstond:

  • Nuclear Freeze in de VS,
  • een herleefde Britse CND,
  • grote demonstraties in heel West-Europa,
  • kleine Oost-Europese onafhankelijke groepen trotseerden de geheime politie,
  • European Nuclear Disarmament (END), voerde actie voor een Europa vrij van overheersing door zowel de VS als de Sovjet-Unie.
Het grote verzet tegen atoombewapening leidde, tezamen met het in de Sovjet-Unie aan de macht zijn van de hervormingsgezinde president Gorbachov, tot reductie van atoomwapens. Het neerhalen van de Berlijnse Muur in 1989 betekende het einde van de Koude Oorlog.

poster Gone with the wind
naar hoofdmenu  naar volgende paneel  naar vorige paneel  naar voorwoord  naar laatste paneel