Pacifisme

Zicht op Vrede
paneel 7


naar hoofdmenu

naar volgende paneel naar vorige paneel naar voorwoord naar laatste paneel

© The Peace Museum

Cannon Dick Sheppard Pacifisten zijn tegen elke oorlog, als gewetenszaak, om religieuze, humanitaire of politieke redenen.

In de Eerste Wereldoorlog werden dienstweigeraars gevangen gezet, gemarteld en zelfs ter dood veroordeeld. Hun offer inspireerde pacifisten van latere generaties.

Tussen de wereldoorlogen verenigde War Resisters International (WRI) pacifisten uit vele landen. In Groot-BrittanniŽ vroeg Canon Dick Sheppard in 1934 mannen plechtig te beloven om niet te vechten als ze als dienstplichtige werden opgeroepen. Als genoeg mannen dit deden zou geen regering in staat zijn om een leger te vormen, zou er nooit een oorlogspolitiek gevoerd kunnen worden en zouden vreedzame methoden gebruikt worden om wereldproblemen op te lossen. Op haar hoogtepunt had deze Peace Pledge Union (PPU) meer dan 130.000 leden.

Poster uit dertiger jaren Gedurende de hele 20e eeuw veroorzaakte oorlog meer problemen dan het oploste en schaadde meer mensen dan het hielp. Nog steeds oefenen de WRI en de PPU druk uit om vreedzame oplossing van conflicten te bereiken. De noodzaak om tegen oorlog te zijn is sterker dan ooit in onze gewelddadige wereld.Lijdt Kleine Kinderen door Arthur Wragg
naar hoofdmenu  naar volgende paneel  naar vorige paneel  naar voorwoord  naar laatste paneel