Conferentie vredesmusea

logo

De Vredesboot
2005 nr. 2



In mei 2005 heb ik de Vijfde Internationale Conferentie van Vredesmusea in Gernika bijgewoond. Deze keer in Baskenland bij de stichting Gernika Vredesmuseum. De algemene coördinator van het internationale vredesmusea-netwerk is Peter van den Dungen, van de Bradford University’s Department op Peace Studies.

Het motto van dit jaar was: ‘Vredesmusea: een contributie voor de herinnering, verzoening, kunst en vrede’. Circa dertig landen en 130 deelnemers woonden de een week durende conferentie bij. De lezingen waren zeer gevarieerd en sommige zelfs ingrijpend. Met name de lezing over seksuele slavernij door de Japanners in Korea. ndrukwekkend waren verder de speeches over Smitsonian Institute door wie in 2004 een museum voor Amerikaanse indianen is geopend. De presentatie bevatte een film van dit museum, waarbij ik verrast was door de architectuur en de kwaliteit van de inrichting.

Twee films maakten erg veel indruk op me. De film ‘Peace one day’ van Jeremy Gilley en de film van Christobal Bianchi over het project: bombardement van gedichten. De eerste film is op 21 september uitgezonden op Nederland 3 en beschrijft de onvermoeibare strijd om bij alle belangrijke wereldleiders aandacht te vragen voor het instellen van een dag voor de vrede. In de andere film storten vliegtuigen i.p.v. bommen, gedichten naar beneden op plaatsen waar de bevolking een traumatische herinnering heeft aan bombardementen. Plaatselijke kunstenaars maken en verzamelen deze gedichten. Zou het niet prachtig zijn om zo’n project in b.v. Rotterdam te laten uitvoeren?

Als museoloog heb ik interesse in de theorie achter vredesmusea. In België bezochten we musea (met name over de 1e wereldoorlog), die in mijn ogen meer met nationale heroïek te maken hadden dan met een vredesboodschap. En het gaat juist om de vredesboodschap. Tijdens conferenties komt dit punt aan de orde, omdat er zo’n grote verscheidenheid aan deelnemers is. Neem b.v. musea van herinnering: er zijn varianten van museum voor de winnaar tot een museum om te leren van het verleden. Wat nog ontbreekt is een museum over de geschiedenis van vrede, zoals Peter van den Dungen opmerkte.

Er bestaan geen criteria om wel of niet een vredesmuseum te zijn. Het idee van het netwerk is om dit te gaan ontwikkelen. Omdat alle aanwezigen het jammer vonden dat we niet vaker bij elkaar kwamen, is er een uitvoerend en een adviserend comité opgericht. Ik was vereerd dat ik mocht plaatsnemen in het uitvoerend comité voor de komende twee jaar.

Zie ook: www.museumsforpeace.org.

Joke Lenten

hoofdmenu    inhoud    info museum    uw reactie