Anti-Kriegshaus Sievershausen

logo


De Vredesboot 1996 nr. 2

naar hoofdmenu

naar inhoudsopgave

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

Eind juli brachten we een aangenaam en leerzaam driedaags bezoek aan het vredesmuseum Antikriegshaus Sievershausen (tussen Hannover en Brunswijk). Wij werden hartelijk ontvangen door conservator Klaus Rauterberg en zijn Nederlandse vrouw Jacoba.

Klaus Rauterberg, emeritus predikant van de (Lutherse) Evangelische Kirche, vertelde dat hij 30 jaar geleden met vredestentoonstellingen begon. Na enkele jaren ontstond er behoefte aan een vaste expositieruimte en heeft hij met een groot aantal vrijwilligers het Antikriegshaus van de grond af aan opgebouwd. Het pand werd ter beschikking gesteld door de kerk. Sindsdien werd het Antikriegshaus in een afzonderlijke stichting ondergebracht - los van de kerk - zodat het project na zijn dood zal voortleven.

Om het museum binnen te komen dient men in de tuin door een gebeeldhouwde erepoort te lopen. Deze poort is een monument, een Dankmal, om alle mensen te eren die met inzet van hun leven vervolgden van het naziregime hebben geholpen.
Op de benedenverdieping was o.a. een tentoonstelling van de kunstenaar Ernst Barlach. Voorts lagen in houten schappen allerlei folders ordelijk opgestapeld. Diverse boeken (waaronder veel kinderboeken) waren te koop, o.a. een pocket editie van het bekende viertalige boek uit 1924: Krieg dem Kriege. Dit boek is van de hand van Ernst Friedrich, die in de jaren twintig in Berlijn het eerste vredesmuseum ter wereld runde, namelijk het Eerste Internationale Anti-Kriegs-Museum.

Er is ook een documentatiecentrum met boeken, tijdschriften en een videoarchief. Op de video zagen wij beelden van het tv-nieuws over het werk van Klaus Rauterberg en de bouw van het Antikriegshaus door vrijwilligers.
Klaus vertelde dat er gemiddeld één maal per jaar een nieuwe (mobiele) tentoonstelling wordt ingericht. Onderwerpen waren bijvoorbeeld Albert Schweitzer, kinderarbeid, het lot van vrouwen in de Derde Wereld etc. Jaarlijks geeft hij een Werkstattbericht uit waarin verslagen van het vredeswerk door het vredesmuseum zijn opgenomen. Welkom was tenslotte het aanbod dat Klaus ons deed om in de toekomst zijn tentoonstellingen in ons Anti-oorlogsmuseum te exposeren.

Hein van der Kroon

Adres van het Antikriegshaus: Kirchweg 4 D-31275 Lehrte-Sievershausen, Duitsland
Tel. 00 - 49 (0)5175 5738

hoofdmenu     inhoudsopgave     info museum     uw reactie

Updated: 3 juni 2002