Tentoonstellingen

logo


De Vredesboot 2002 nr. 1

naar hoofdmenu

naar inhoudsopgave

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid

De tentoonstelling 'Gedeelde Visie' is ter gelegenheid van de Paasmars in Den Haag een week lang te zien geweest in het gebouw "De Blauwe Aanslag".
Dezelfde tentoonstelling zal de maand september in Nijmegen te bezichtigen zijn in de Openbare Bibliotheek Mariënburg en aansluitend wellicht ook in Groesbeek.

Onze succesvol rondreizende tentoonstelling 'Onderdrukking & Bevrijding' is te zien in de Openbare Bibliotheek te Heerhugowaard van 3 t/m 24 mei . Adres: Middenwaard 83. Tel.: 072-574 26 24. Deze tentoonstelling gaat dit jaar mogelijk ook naar het vredescentrum in Eindhoven en/of in Antwerpen.

Met het gemeentebestuur van Dordrecht werd onderhandeld om te exposeren in het voormalig Oorlogsverzetmuseum, dat – na een verhuizing – voortdurend leeg staat. Met dit oogmerk vonden wij uiteindelijk twaalf vrijwilligers uit de Randstad bereid om twee aan twee gedurende zes dagen per week als surveillant te fungeren. Aan allen hulde en dank. Het plan werd helaas door de gemeente afgeblazen.

In de zomervakantie bezochten Gerard Lössbroek (van Pax Christi) en onder­getekende het In Flanders Fields museum in Ieper (België): 'een aanklacht tegen de oorlog'. Het is een modern, interactief museum over de verschrikkingen van Wereldoorlog I. Indrukwekkend en de moeite waard. Naast talrijke foto's en vitrines zijn er diverse 'object kiosken' en audiovisuele presentaties. Op de achtergrond hoor je – gelukkig niet al te vaak – kanonsgebulder en het huilen en inslaan van granaten. Bij Ieper zijn circa 1.000.0000 militairen omgekomen (o.a. Fransen, Britten en Duitsers) en circa 500.000 paarden. Er bestaat een gezegde: 'De loopgraven waren de gaskamers van de eerste Wereldoorlog'. Laat onze kinderen zulk een toekomst bespaard blijven! Adres: Grote Markt 34, Ieper. www.inflandersfields.be

Hein van der Kroon

hoofdmenu     inhoudsopgave     info museum     uw reactie

Updated: 23 december 2002