Upeace in het Vredespaleis

logo

De Vredesboot
2007 nr. 1Op 12, 13 en 14 februari 2007 kwam de Universiteit voor Vredesvraagstukken van de Verenigde Naties naar Den Haag. Er was een conferentie over de klimaatverandering. Milieuproblemen kunnen ook vanuit het oogpunt van conflictpreventie bekeken worden. Al sinds het Brundtland-rapport van de VN is duidelijk, dat er relaties liggen tussen oorlog, armoede en mensenrechten.

Uitgangspunt van de conferentie was the earth charter: (1) respect en zorg voor de levensgemeenschap, (2) ecologische integriteit, (3) sociale en economische rechtvaardigheid en (4) democratie, geweldloosheid en vrede. De deelnemers kwamen uit de hele wereld: China, Japan, de VS, Scandinavië, Pakistan, Afrika, veel ook uit Brussel en Nederland. Sommigen studeerden inderdaad in Costa Rica, waar de Upeace (University of Peace Problems) gevestigd is, of hadden er beroepsmatig mee te maken.

Ons was gevraagd om een tentoonstelling over dit onderwerp te leveren, maar helaas, die hebben we niet. Toch hebben we de kans gegrepen om daar met onze Engelstalige spellen te staan, zoals bijvoorbeeld A Beautiful Place voor de 7-jarigen, en een volwassen spel, hoe de US op een fatsoenlijke manier in te richten.

De mensen waren zeer geÔnteresseerd. Een IndonesiŽr kocht verheugd het boekje bij de tentoonstelling over IndiŽ-weigeraars. Ook een ad hoc tentoonstelling over milieuthemaís en vrede, die ik uit mijn postzegel-verzameling had samengesteld, werd goed bekeken.

Loes Sjerp

hoofdmenu    inhoud    info museum    uw reactie