De vredesbeweging
"VROUWEN VOOR VREDE"

er is geen weg naar vrede - vrede is de weg

logo

Vrouwen en Vrede


naar hoofdmenu

naar vorige pagina naar voorwoord en inhoudsopgave

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid


Rondleiding Vrouwen voor Vrede

eerste demonstratie bij Vredespaleis 1979 Op 6, 7 en 8 augustus 1979 stonden ze ineens voor het Vredespaleis in Den Haag, met informatiestands en spandoeken, opgehangen aan de monumentale hekken: "Vrouwen voor Vrede". In die tijd groeide het verzet tegen de (kern)wapenwedloop van de toenmalige supermachten, vredesbewegingen lieten van zich horen en nieuwe vredesbewegingen werden opgericht, hier en in het buitenland. Zo was er een verzoek gekomen van zwitserse Vrouwen Voor Vrede om voor het Vredespaleis in Den Haag de slachtofferrs van de kernbommen op Hiroshima en Nagasaki te herdenken. Dat gebeurde ook en zo werd het perk voor het Vredespaleis de geboortegrond van de nederlandse beweging "Vrouwen voor Vrede".

Dit was iets nieuws en vermoedelijk de aanleiding dat de demonstratie aandacht in de media kreeg, Trouw en de Volkskrant brachten zelfs op de voorpagina een foto met onderschrift. En in enkele weken hadden zich een paar honderd vrouwen bij de beweging aangemeld. Daarna groeide het aantal vredesvrouwen gestaag, tot er op heel veel plaatsen vrouwen-voor-vrede-groepen waren gevormd.

Vrouwen voor Vrede is nog steeds actief. Het jaarverslag 2000 laat zien dat er op veel terreinen gewerkt wordt door Vrouwen voor Vrede, al dan niet in samenwerking met anderen. Dat zal zeker zo blijven, want vredeswerk is nooit af.

Klik voor meer informatie over Vrouwen voor Vrede op één van de onderstaande onderwerpen of maak gebruik van de rondleiding.

hoofdmenu     vorige     inhoud