Coöperatieve spellen

achtergrond

logo

museumwinkel

naar hoofdmenu
terug naar vorige pagina

informatie over het Museum voor Vrede en Geweldloosheid
naar reactieformulier

De belangrijkste impuls om een spel te spelen is sociaal; d.w.z. we doen het omdat we iets samen willen doen. Hoe ironisch is het dan eigenlijk dat in de meeste spellen onze inspanningen erop gericht zijn om iemand bankroet te laten gaan of zijn legers te verslaan, in andere woorden, om van een ander af te komen! We leren snel om de zwakheden van een ander te herkennen om hem of haar vervolgens uit het spel te gooien.

Mensen van verschillende leeftijden en met verschillende capaciteiten zouden in staat moeten zijn om niet tegen elkaar maar sámen met elkaar te spelen, waarbij ieder - naar beste kunnen - bijdraagt aan het gezamenlijk resultaat. Niemand valt meer uit de boot, allen bereiken gezamenlijk de eindstreep af allen verliezen gezamenlijk.

Onze spellen komen aan die behoefte tegemoet. Ze zijn onderling totaal verschillend van aard, er zijn denkspelen bij en geluksspelen, eenvoudige en ingewikkelde, voor kinderen en voor volwassenen, maar allen hebben ze gemeen dat ze de spelers vragen samen te werken. In een wereld waar de competitie op de voorgrond staat bieden ze de mogelijk om de plezierige ervaring van het samenwerken op te doen.

De meeste spellen stammen uit Canada waar ze bedacht en gemaakt worden door Family Pastimes, een kleinschalig bedrijfje onder leiding van Jim en Ruth Deacove.
In 2005 heeft Steven Rijsdijk het importeurschap van de spellen overgenomen van ons museum. Hij richtte daarvoor de firma Sunnygames op. Hij heeft ervoor gezorgd dat de spellen thans ook in veel winkels te koop zijn. Bovendien liet hij van een aantal spellen een geheel Nederlandse uitvoering maken. De kwaliteit ervan is erg goed, ze worden dan ook in dezelfde fabriek gemaakt als de spellen van Jumbo.
De overige spellen op onze lijst worden geleverd in de originele Canadese uitvoering met toevoeging van Nederlandse spelregels. Naast deze spellen zijn ook alle Engelstalige spellen leverbaar. Een Engelstalige kleurencatalogus, waar ze allemaal in staan, wordt op verzoek toegezonden.

de spellen worden gedemonstreerd
Op deze foto, gemaakt door Marie-An Schut, is te zien hoe de spellen gedemonstreerd worden bij het Nationaal Sociaal Forum (2004).

hoofdmenu    info museum    uw reactie

Updated: 27 februari 2007